Omega-3 masne kiseline su opšti pojam za grupu polinezasićenih masnih kiselina.
Njihovo ime potiče od dvostrukih veza koje se nalaze na trećem atomu računajući od metilnog kraja (2,3).
Omega-3 alfa-linoleinska kiselina je prekurzor drugih Omega-3 masnih kiselina (3,4) i obično se može naći u uljima najčešće konzumirane biljke poput kanole i semena lana (2,5). To je zapravo Omega-3 masna kiselina iz morskih izvora, o kojoj se mogu pronaći na hiljade studija koje dokazuju njene zdravstvene efekte. Najfleksibilnije masne kiseline među morskim Omega-3 masnim kiselinama su dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) i eikozapentenoinska kiseline (EPA).
Naše telo ih ne može efikasno stvoriti i zbog toga se smatraju esencijalnim masnim kiselinama koje se uglavnom moraju unositi hranom.
Najbogatiji izvor Omega-3 masnih kiselina se nalazi u tzv. masnim vrstama riba.
Zbog toga se većina ribljeg ulja izvlači iz mesa srdela i sardina. Još jedan bogat izvor Omega-3 masnih kiselina je i ulje jetre bakalara, jer jetra čuva masti i vitamine topive u mastima A, D i E.