Ulje jetre bakalara ima dugu istoriju u narodnoj i tradicionalnoj medicini u severnoj Evropi. Sveža jetra bakalara se vekovima smatra delikatesom u Škotskoj i Norveškoj, a bila je cenjena kao lek još mnogo pre nego što je Peter Möller izumeo modernu metodu za ekstrakciju svog lekovitog ulja.
Zahvaljujući odlučnosti i veri Peter Möller-a u moćnu delotvornost ulja jetre bakalara, danas je ovo proizvod koji poboljšava kvalitet života ljudima u celom svetu.
Ulja jetre bakalara se proizvode za lokalnu potrošnju, ali i kao roba za trampu i razmenu na severu Norveške.
Zbog važnosti ribolova i prerade bakalara na Lofotskim ostrvima se razvija Vágar, prvi srednjovekovni grad u severnoj Norveškoj.
Nadahnut prehranom drevnih Norvežana, italijanski lekar Gaspare Aselli donosi Oleum Jecoris Aselli (ulje jetre bakalara), koje je i danas prisutno u savremenoj Evropskoj farmakopeji.
Upotreba ulja jetre bakalara u medicinske svrhe je prvi put zabeležena u Manchester-u, kada ga je dr Darbey primenio kao lek protiv reumatizma.
Britanski lekar John Hughes Bennett objavljuje „Raspravu o ulju jetre bakalara kao terapijskom sredstvu“.
Möller je na Lofotskim ostrvima obezbedio tri pogona za proizvodnju ulja jetre bakalara. Tokom prve godine je proizvedeno 20 tona ulja. Engleska postaje prvo glavno međunarodno tržište ulja jetre bakalara.
Peter Möller umire. Njegovu parnu metodu je tada koristilo već 70 proizvođača. Ove fabrike su godišnje proizvodile ukupno 5 000 tona ulja jetre bakalara. Prodajna kancelarija fabrike Möller's u Londonu počela je da sprovodi marketinške aktivnosti na svetskom tržištu, koje su dovole do velikog porasta izvoza narednih 50 godina.
Fabrika počinje da prodaje proizvode u SAD-u.
Sin Peter Möller-a, Frantz Peckel Möller preuzima upravljanje fabrike i postavlja je na najviše mesto na svetskom tržištu.
U Londonu je objavljeno naučno-životno delo Frantz Peckel Möller-a, pod nazivom "Ulje jetre bakalara i hemija".
Naslednici prodaju Möller's fabriku porodici Møystad 26. marta i tada nastaje fabrika Peter Möller A/S.
Fred T. Møystad kupuje Heiner Meyer, fabriku koja proizvodi ulje jetre bakalara, prebacuje proizvodnju u nove pogone u ulicu Stensgata 40, u Oslu i uvode se nove zelene bočice.
Lekari i nacionalna zdravstvena tela u Evropi i šire naglašavaju važnost ulja jetre bakalara u svakodnevnoj ishrani.
Gradi se fabrika u Lørenu, u Oslu, koja posluje i danas. Ulaže se u nove pogone za ulje iz jetre bakalara za veterinarsku upotrebu, kao i u rafiniranje i punjenje boca medicinskog ulja jetre bakalara.
Drugi svetski rat uzrokuje oštar pad u izvozu proizvoda, ali zbog naglašene važnosti ulja jetre bakalara kao dodatka ishrani, domaća prodaja beleži znatan porast.
U posleratnom razdoblju, ulje jetre bakalara za medicinske svrhe održava visok položaj važnog dodatka ishrani, preko potrebnog tokom obnove Norveške. Ulje jetre bakalara postaje "proizvod za pomoć" u ratom najteže pogođenim područjima. U Norveškoj se ulje jetre bakalara i danas koristi u sklopu uvođenja ishrane za školsku decu.
Fabrika Peter Möller A/S se spaja sa firmom Orkla Borregaard A/S (danas ORKLA).
150 godina!
Danas firma ORKLA ASA, proizvođač Möller's proizvoda, i dalje posluje prema viziji Peter Möller-a o poboljšanju ljudskog zdravlja ispravnom ishranom i tačnim informacijama. Stoga ne čudi što Möller's proizvodi po pitanju kvalitete, premašuju međunarodne standarde za druge slične proizvode.
Čuvena zelena bočica Möller's proizvoda se nije mnogo izmenila otkad je utemeljivač fabrike Peter Möller bio jedina osoba koja je smela da ih puni, čime se jemčio kvalitet njihovog sadržaja.
Otkad su stigli na Lofotska ostrva pre više od 7 000 godina, ljudi se ovde bave ribolovom atlantskog bakalara. Atlantski bakalar poznat je celoj Evropi još od 860. godine, pa stoga ne čudi što je ribarstvo tako važan deo istorije ovog kraja.
Sve od posleratnog razdoblja kada je ulje jetre bakalara bilo važan dodatak ishrani nakon racioniranja hrane, Möller's učestvuje u istoriji Norveške i drugih evropskih zemalja – u dobrim i teškim vremenima.
Svake godine od januara do aprila, arktički bakalar (lokalnog naziva skrei) pliva stotine kilometara sa severa, iz područja polarnog leda do Lofotskih ostrva u Norveškoj. Ulje ove ribe, koje pozitivno utiče na zdravlje, ekstrahira se duž obala ostrva u tom predivnom prirodnom okruženju.